Logo De Grachtwacht
Doneer water 18,3°C

Onderzoek

De Grachtwacht doet onderzoek naar stadsnatuur en de impact van plastic op de natuur. Met onze clean-ups verzamelen we niet alleen afval, maar ook data. Zo proberen we de bron van het afval te achterhalen en de kraan aan wal dicht te draaien. Zo komt er structureel minder plastic in de gracht!

Waarom ons onderzoek nodig is

Van al het plastic in grachten en rivieren, komt maar 2% in zee terecht. De rest, de overige 98%, blijft hangen achter waterplanten, stroomt landinwaarts, of zakt bijvoorbeeld naar de bodem. In tegenstelling tot plastic op stranden of in zee, is over plastic in zoet water nog veel onbekend. Belangrijk dus om daar onderzoek naar te doen; en dat doen we samen met Universiteit Leiden en Wageningen Universiteit, en onze gepassioneerde Plastic Spotters. Door middel van citizen science (burgerwetenschap) werken we met meer dan 500 vrijwilligers en doen we écht wetenschappelijk onderzoek dat wordt gepubliceerd in peer reviewed wetenschappelijke tijdschriften. Leids onderzoek, met een internationale impact. Zo werden onze clean-ups al opgepikt door CNN, The Guardian en National Geographic. We halen niet alleen plastic uit de gracht, we dragen dus ook bij aan meer kennis over plastic vervuiling. Door de bron te herleiden en aan te pakken, voorkomen we dat er plastic in het water belandt. Zo werken we samen aan structureel minder plastic in de gracht; en met succes!

Terrasafval in de Leidse gracht

Met de kanovloot onderzoeken we de impact van de terrasboten in Leiden en helpen we cafés en restaurants met de overstap naar plastic vrije terrassen. Van koekjes verpakkingen, koffiemelk cupjes tot honingzakjes; er is een duurzaam alternatief!

Impact van corona-afval op de natuur

De mondmaskers en handschoentjes die ons moeten beschermen, zijn juist gevaarlijk voor de dieren om ons heen. De vondst van een baars in een handschoentje uit de Leidse gracht leidde tot een wereldwijde inventarisatie van dierlijke slachtoffers.

DNA uit de gracht!

We sequencen het DNA van de meest obscure dieren uit de gracht en bouwen met onze vrijwilligers mee aan een openbare genetische databank. Zo brengen we de biodiversiteit van de gracht op revolutionaire manier in kaart!

Wat zijn de plastic hotspots?

Samen met de Universiteit Wageningen doen we onderzoek naar de hotspots van plastic in de stad. Waar hoopt het plastic zich op? Op welke plekken zijn clean-ups extra nodig?

Brononderzoek plasticvervuiling

We verzamelen niet alleen afval, maar ook data. Door de bron van het afval te achterhalen, proberen we de kraan aan wal dicht te draaien. Zo werken we aan structureel minder afval in de gracht!

Waar stroomt het plastic heen?

We weten waar ze gevonden zijn, en we weten waar ze vandaan komen. Door onderzoek te doen aan menukaarten, onderzoeken we dus hoe plastic zich verplaatst door de gracht. Waar stroomt ons plastic eigenlijk heen?

Resultaten

Wetenschappelijke papers

Rapporten