Nieuws Nieuws

Ander Nieuws 6 februari 2020

Wat drijft er rond in de gracht?

Wat vinden we nou zoal in de Leidse grachten gedurende een sessie met de kano's? We hebben de hele opbrengst van 21 december 2019 gesorteerd en in beeld gebracht. Op basis van de tientallen sessies die gedaan zijn kunnen we zeggen dat dit overzicht behoorlijk representatief is voor wat we gedurende andere rondes door de binnenstad aantreffen aan drijfvuil.

Scheiden?
Er wordt ons veel gevraagd of het afval achteraf nog wordt gescheiden. Glas houden we inderdaad apart, maar veel plastics zijn dusdanig vervuild dat het niet de moeite loont. Het belangrijkste is dat de troep uit het milieu gehaald wordt! Dunne folies, plastic zakjes, chipsverpakkingen en andere lichtgewicht wegwerpplastics worden dus niet apart gehouden. Het kan wel de moeite lonen om stevige verpakkingen van bijvoorbeeld HDPE te verzamelen voor projecten op scholen en dergelijke. Blik kan deels apart gehouden worden, maar vaak is deze categorie ook vervuild en gecorrodeerd.

Waar is snelle reductie mogelijk?
Statiegeld op flesjes en blikjes gaat erg schelen. Zowel in (droog)gewicht als volume domineert dit type afval sterk. Werken aan bewustwording rond het weggooien van peuken blijft ook belangrijk. In het foto-overzicht staan ook de nodige peuken afgebeeld, maar lang niet alles is opgevist. Het zijn er simpelweg teveel.

Wanneer gaan we het water weer op?

Op 22 februari 2020 is de eerste echte sessie van het seizoen! Inschrijven kan vanaf nu.


illustration

Nieuws