Nieuws Nieuws

Ander Nieuws 20 maart 2020

Waardevolle data en een peperdure vondst

Met een nieuw seizoen drijfvuilvissen voor de deur hebben we ons gericht op het testen van de software waarmee we afval in meer detail in kaart gaan brengen. Gedurende zo'n proef hebben we het duurste object tot nu toe uit de gracht opgevist...

Een fiets van 6000 Euro
Gedurende een proefkanosessie op 15 maart, waarin we onze methode voor dataverzameling testten, haalden we een peperdure racefiets uit de gracht! Dankzij de politie kon enkele dagen later de dolblije eigenaar herenigd worden met zijn fiets. De fiets had 6000 euro gekost en was van de auto van de eigenaar gestolen. De dief is wellicht nerveus geworden en heeft de fiets gedumpt in de gracht. Afgezien van doorweekte kogellagers bleek de fiets geen enkele schade te hebben opgelopen! Het Leidsch Dagblad heeft ook aandacht besteed aan deze duurste vondst van de kanovloot ooit.

Waardevolle data
21 februari zijn we ook nog het water opgegaan met een kleine, maar toegewijde groep drijfvuilvissers die in luttele uren 14 vuilniszakken aan afval uit het water visten. Ook zo'n 500 plastic netjes, afkomstig van de grasmat op de Lammermarkt. Meer hierover lees je in dit artikel uit Trouw. Vooralsnog zien we geen afname van de matjes, deze overzichtskaart spreekt boekdelen. Dit soort data gaan de komende tijd een belangrijke rol spelen in ons werk. We blijven rommel uit de grachten halen, maar we willen ook in kaart brengen wat de bronnen ervan zijn, waar het heen gaat en over welke hoeveelheden we het hebben. Zo kunnen gemeentelijk beleid en gedragsverandering beter gestuurd worden.

In de media
De crowdfunding voor nieuwe kano's heeft ook veel aandacht gekregen in de media. Dat merken we ook als we op het water zijn: passanten kennen onze acties en melden regelmatig dat ze ook wat hebben gedoneerd! Een greep uit het nieuws van de laatste weken: het Leidsch Dagblad geeft aandacht aan de crowdfunding in dit artikel. Sleutelstad laat zien dat plasticvrije grachten ook voor het dierenleven essentieel zijn. Verder een uitgebreid item op Unity over de typen plasticvervuiling in Leiden, de bronnen en wat er aan gedaan kan worden.

De sessies dit seizoen
De planning is om het komende vaarseizoen een groot aantal drijfvuilsessies uit te voeren. Momenteel wachten we de ontwikkelingen rond het COVID-19 virus even af en hopen snel met een agenda te komen.

illustration

Nieuws