Logo De Grachtwacht
Doneer

Nieuws


Van drijvend zwerfvuil tot designlamp

Lancering lampenserie ‘Uit de gracht’. Tijdens de kunstroute in Leiden op zaterdag 24 en zondag 25 september presenteert lichtkunstenaar Mark Flipse de eerste lampen gemaakt van afval: ‘uit de gracht.’

Elke zondag varen vrijwilligers van De Grachtwacht in kano’s door de Leidse grachten en verzamelen en onderzoeken het drijvende afval. Met hun Plastic Spotter-kanovloot vinden ze regelmatig losgeraakte en verdwaalde stootkussens van boten, ook wel bekend als bootfenders. Ze zijn vaak verweerd en lek. Doordat ze jarenlang in de gracht hingen hebben ze stuk voor stuk een bruine en groene gracht-aanslag. Elk kussen is dus uniek en heeft een eigen karakter. Lichtkunstenaar Mark Flipse upcyclede de kussens en gaf ze een nieuw leven. Hij toverde ze om tot hanglampen. Delen van de lamp zijn 3D geprint met bioplastics (PLA met lignine) door Bastiaan Luijk van Studio BL in Leiden.

De dikte van het plastic en de aanslag bepalen hoeveel licht ze doorlaten. Zowel wanneer de lamp uit- als aanstaat zorgt hij voor een bijzonder patroon en sfeer. Mark stelt ze graag stuk voor stuk aan je voor in zijn atelier aan de Haagweg 4, tijdens de kunstroute dit weekend. Een deel van de opbrengst gaat naar De Grachtwacht. Niet alleen koop je dan een uniek kunstobject, ook draag je bij aan plasticvrije grachten.

De Grachtwacht

Met het brugwachtershuisje op de Marebrug, waar de Grachtwacht is gevestigd, zetten biologen Liselotte Rambonnet en Auke-Forian Hiemstra samen met vele vrijwilligers het plastic uit de gracht in de spotlight. Het huisje is ingericht met hergebruikte materialen en spullen uit de gracht, zoals de vlaggenmast, wc-borstel, tafel, kapstok, alles kwam langsdrijven. Regelmatig werken ze samen met Leidse kunstenaars en meubelmakers. Met deze lampenserie ‘uit de gracht’ schijnen ze letterlijk hun licht op plastic vervuiling in Leiden en kunt ook u een grachtvondst in uw huis opnemen!

Interesse in de lampen? Meer info vind je op de website van Mark Flipse.


« Ouder Bericht Nieuwer Bericht »