Nieuws Nieuws

Ander Nieuws 12 juli 2020

Postercampagne Corona-afval

De gracht is een afspiegeling van menselijke activiteiten. Vroeger hadden we na grote evenementen een zee van plastic bekertjes, maar door de inspanningen van Canal Cups behoort dit beeld tot het verleden. Na de uitbraak van Corona weet de gracht ons opnieuw een spiegel voor te houden.

Gedurende de periode van hamsteren zagen we een toename van het aantal plastic boodschappentassen in het water. Ook de verpakkingen van toiletpapier en een stortvloed aan hygiëne-afval zoals sanitaire doekjes en handschoenen werd geobserveerd. Daarnaast deed een nieuw plastic wegwerpproduct zijn intrede in de gracht: binnen twee weken na de uitbraak van corona in Nederland vonden we al het eerste mondkapje in het water. Hierover vertelde Plastic Spotter Auke-Florian ook bij de talkshow Op1.

Inmiddels liggen mondkapjes en handschoenen overal in de gracht én op straat. Een landelijk onderzoek van Dirk Groot en Merijn Tinga naar de verspreiding van corona zwerfvuil heeft zelfs meer dan 5000 observaties opgeleverd via de app ‘Plastic Avengers.’ Hoewel corona-afval nog altijd een klein deel vormt van de totale hoeveelheid afval op straat en in de grachten, staat het symbool voor de achteloosheid van onze plastic wegwerpmaatschappij.

Postercampagne
Plastic Spotter wil coronazwerfvuil graag voorkomen en ontwikkelde samen met de Leidse illustrator Anna June van Duijn een postercampagne. Door de crisis waren de posterborden in de stad leeg, maar met de coronaposters zijn de zuilen en borden weer beplakt. Kijk maar eens naar de Peperbus op Lange Gracht 70 te Leiden! Dankzij de posters krijgen de stadsgenoten een beeld van de bijzondere dier- en plantensoorten die er in Leiden te zien zijn tijdens een dagelijkse ommetje. En als ze dan zo nog wat zwerfvuil kunnen voorkomen, is dat helemaal mooi! Corona-afval zelf oprapen raden we trouwens af vanwege mogelijk besmettingsgevaar. Een goede reden om ervoor te zorgen dat het om te beginnen niet op straat belandt.

Impact op de natuur
Plastic in de natuur is nooit zonder gevaren en het verstrikkingsgevaar van de elastieken van de mondkapjes heeft al geleid tot dode vogels. Ook de natuur is ziek, plastic-ziek! Net als met de wegwerpbekers is er trouwens ook voor de single-use mondkapjes een duurzaam alternatief beschikbaar, namelijk herbruikbare mondkapjes.

Posters afhalen
Heb je de posters al gezien? Vrijwilligers hebben ze overal in de stad al opgeplakt. Eentje voor je raam? Deze vrijdag, zaterdag en zondag zijn de posters gratis op te halen in koffiebar en galerie Old School, Pieterskerkhof 4a in Leiden.

Deze actie is mede gefinancierd met een coronahulpbijdrage van het H. L. Druckerfonds.

illustration

Nieuws