Nieuws Nieuws

Ander Nieuws 1 augustus 2020

Plasticvrije terrassen

Lekker chillen op een terras? Zonder je zorgen te maken over wegwerpplastic dat de grachten inwaait? Dat kan in Leiden. De terrassen van Brasserie De Poort en Tanoor, aan de Haven, zijn vanaf 1 augustus 2020 geheel vrij van wegwerpplastic. Lot en de Walvis sluit aan per 15 augustus. En Logica, aan de Stille Rijn, was al vanaf de oprichting in 2014 single-use plastic vrij.

Tekst door Maaike de Waele (We Are Nature)

Wegwerpplastic is lichtgewicht, het waait gemakkelijk weg. Als terrassen hiermee stoppen, scheelt dat veel schadelijk zwerfafval. Een positief bijeffect is, dat deze stap meestal ook tot minder restafval leidt (lagere afvalkosten voor het bedrijf én minder CO2-uitstoot). Daarnaast doen de restaurants ervaring op met een meer circulaire bedrijfsvoering.

Beweging Plastic Vrij Terras
De vier genoemde Leidse restaurants ondertekenen alle de Plastic Vrij Terras-verklaring. Zij hangen deze zichtbaar op om kenbaar te maken dat ze alle wegwerpplastic (van rietjes tot sauszakjes en wegwerpbekers) van hun terrassen zullen weren.

De landelijke beweging Plastic Vrij Terras loopt voor op Europese wetgeving die vanaf juli 2021 een aantal eenmalige plastics verbiedt (onder meer rietjes en wegwerpservies). Helaas valt niet alle horecamateriaal onder dat EU-verbod. Plastic Vrij Terras gaat daarom verder. Zo gebruiken de deelnemende restaurants ook geen plastic koekjeswrappers, honingsticks, mayozakjes, melkcups en theeverpakkingen meer. Ze laten deze achterwege of vervangen ze door organisch afbreekbare en/of herbruikbare materialen.

Plasticsoep
De omvang van plastic zwerfafval in oceanen en zeeën groeit, ook in de Noordzee. Dit gaat ten koste van ecosystemen en de mondiale biodiversiteit. Bovendien zijn er vermoedens dat microplastics de menselijke gezondheid aantasten, een actueel onderwerp van wetenschappelijk onderzoek. Zwerfafval op Europese stranden bestaat voor bijna de helft uit wegwerpplastic. En daarvan is de helft afkomstig van horecaterrassen!

Vorig jaar besloten veertien strandpaviljoens uit Scheveningen al het single use plastic van hun terras te weren. Deze zomer volgen dus de genoemde restaurants in Leiden. Deze waterrijke stad telt vele tientallen terrassen aan open water, dat in verbinding staat met de zee. Ook voor de lokale ecologie is het vermijden van plastic van belang. Auke-Florian Hiemstra, bioloog bij Naturalis, doet onderzoek naar plastic in de nesten van de Leidse meerkoet. Hij kwam bouwsels tegen vol horeca-afval.

Gezamenlijke campagne
Leiden heeft de eerste Nederlandse binnenstadlocatie die zich aansluit bij de beweging Plastic Vrij Terras. De plasticvrije terrassen aan de Haven vormen de start van een lokale campagne, waarbij andere Leidse terraslocaties zich kunnen aansluiten. De campagne is een initiatief van We Are Nature, Duurzame Horeca Leiden en omstreken en Plastic Spotter, met financiële steun van gemeente Leiden.

We Are Nature is een collectief van zzp’ers die, in samenwerking met de duurzaamheidskring van de Haagse paviljoenhouders, de beweging Plastic Vrij Terras heeft opgezet.

Het team van Plastic Spotter doet in Leiden al jaren onderzoek naar plastic in de Leidse wateren. Vanuit inmiddels al zes kano’s verzamelen de Plastic Spotters materiaal. Ze registreren, analyseren, exposeren en rapporteren over de gevonden plasticsoorten. Hun systematiek maakt een voorheen goeddeels onzichtbaar milieuprobleem urgent en tastbaar.

Spelregels
Single-use plastics zijn plastics die gemaakt zijn om éénmalig te gebruiken. Daarmee veroorzaken zij een onnodig hoge afvaldruk. De beweging Plastic Vrij Terras richt zich specifiek op single-use horecamaterialen. Hierbij zijn de regels:

  • Weren van alle single-use plastics
  • Oók geen PLA (plastic uit plantaardig materiaal, zoals aardappel/maïs zetmeel)
  • Dit geldt voor alle buitenruimtes van het bedrijf

Bij deelname verklaart een horecagelegenheid alle single-use plastics en PLA te weren van het terras. PLA is geen acceptabele plasticvervanger, om twee redenen. Ten eerste breekt PLA alleen af in industriële composteermachines, en niet in de natuur. En áls een restaurant zijn composteerbaar afval apart laat inzamelen, is de kans klein dat PLA en plastic goed uit elkaar worden gehouden als het erg druk is. Als PLA tussen het plastic afval belandt, kan dit plastic recycling tegenwerken. PLA tast de kwaliteit van het recyclaat van aardolieplastic aan.

Voor ondernemers
We Are Nature helpt horeca-ondernemers met de overstap naar een plasticvrij terras. We kennen de alternatieven, en we brengen de praktijkervaring van reeds aangesloten terrassen naar nieuwe deelnemers, zodat de overstap makkelijker wordt.

Er is keuze uit drie strategieën:

  1. Weglaten van het materiaal
  2. Vervangen van wegwerp door herbruikbaar
  3. Vervangen van plastic door afbreekbaar

We richten ons in eerste instantie op het terras, omdat het plastic van buitenruimtes makkelijk in de natuur belandt. In keukens en andere binnenruimtes vinden we ook nog veel wegwerpplastic, maar dat kan later aan bod komen.
De vier restaurants in Leiden laten zien dat deelname niet zo moeilijk hoeft te zijn. Plastic Spotter, Duurzame Horeca Leiden (eo) en We Are Nature nodigen andere horecaondernemers van harte uit om zich aan te sluiten bij de beweging. Wil je meer informatie over het project? Kijk dan op: http://plasticvrijterras.com/

Tekst door Maaike de Waele

In de media


illustration

Nieuws