Nieuws Nieuws

Ander Nieuws 17 december 2020

Plastic Spotter bij Vroege Vogels

Vrijdag 11 december konden de kijkers van Vroege Vogels genieten van het mooie Leiden. Van botanisch stoepkrijten tot afval in de gracht. Presentator Menno Bentveld werd rondgeleid langs de afvalnesten van meerkoeten en presentatrice Willemijn Veenhoven ging mee drijfvuilvissen!

Vroege Vogels maakte een speciale uitzending over Leiden en enkele van zijn vele toffe (burger)initiatieven. Heel Nederland kreeg zo te zien hoe Leiden een prachtige stad is waar burgers zich dag en nacht actief inzetten voor een duurzamere groene en blauwe omgeving!

Zo passeerde het Spoorweghavengebied waar buurtbewoners zich inzetten tegen de plannen voor een fietspad dwars door hun groene buurt. Samen met stichting Taxon inventariseerden ze alle planten, schimmels en dieren en met succes! De plannen voor een fietspad zijn van tafel. Verder lieten ze onder meer zien hoe Corinna Vermeulen in haar vrije tijd de kikkers, padden en salamanders redt uit putten en snorkelen ze met Aaf Verkade door de gracht om de schade van de exotische rivierkreeft te zien.

Ook het afval in de gracht kwam aan bod. Zo vertelde Auke-Florian Hiemstra over het afval in de nesten van de meerkoet en leerde Willemijn Veenhoven meer over het project Plastic Spotter terwijl ze zelf ook afval verzamelt met Liselotte Rambonnet.

De hele aflevering kan je hier terugkijken!


illustration

Nieuws