Nieuws Nieuws

Ander Nieuws 1 november 2020

Plastic netjes de gracht in

Plastic netjes om grasmatten steviger te maken belanden massaal in het water, ontdekten we een jaar geleden. We stelden vragen aan de gemeente, ruimden ze zoveel mogelijk op en monitoren nog steeds de verspreiding.

Bij de herinrichting van de Lammermarkt in Leiden zijn in de grasmatten miljoenen plastic netjes verwerkt. Deze netjes dienen als wapening, zodat de grasmat beter bestand is tegen belasting gedurende evenementen. Daarnaast zou het gras beter bestand moeten zijn tegen zwaar verkeer. In de praktijk blijkt het allemaal veel minder rooskleurig en komen de netjes met tienduizenden tegelijk los. Vervolgens worden ze met de wind naar de naastgelegen singel geblazen en vinden we ze overal in de grachten. We organiseerden opruimacties, gingen in gesprek met de gemeente Leiden en brengen nog altijd d verspreiding in kaart.

Reactie gemeente
De gemeente Leiden heeft toegegeven dat er fouten zijn gemaakt bij dit project aangezien er geen onderhoudscontract was afgesloten. Ook zal er bij toekomstige projecten alleen nog gebruik worden gemaakt van een plasticvrij en duurzaam alternatief. Inmiddels wordt het gras beter onderhouden maar nog steeds komen er vele netjes aan het oppervlak en in de gracht terecht en zittten er nog miljoenen netjes in de grond de komende honderden jaren. Wij pleiten ervoor dat dit plastic alsnog uit de bodem wordt verwijderd.

Netjes rapen
Op 28 december 2019 hebben we met vrijwilligers in een sessie van anderhalf uur 20.000 netjes opgeraapt van de Lammermarkt. Bedenk hierbij dat we ons beperkten tot de los liggende netjes, de rest ligt nu nog met miljoenen in de grasmat en kan de komende jaren stukje bij beetje loskomen. Nog steeds liggen er tienduizenden netjes zichtbaar tussen het gras, op kale plekken en langs de waterkant.

Netjes ook elders in Nederland en België gebruikt
Het blijkt dat de wapeningsnetjes ook met miljoenen in de grond zijn gestopt bij andere projecten. Meer exact gaat het om geëxtrudeerde polypropyleen netjes en ze zijn onder meer verwerkt bij deze projecten:

– Polderpark Cronesteyn waterspeelplaats, Leiden
– Manifestatieterrein Westergasfabriek, Amsterdam
– Evenemententerrein Park Transwijk, Utrecht
– Natuurgebied de Kattevennen, Genk (B)
– Parkeerterrein vliegbasis Soesterberg
– Middenberm Ookmeerweg en Plasmanlaan, Amsterdam
– Wegbermen Hoogland en Vathorst. Amersfoort
– Glazenwaslocatie Pré Wonen, Velserbroek

In het nieuws
– Leidsch Dagblad 3 juni 2020: Tot in Wassenaar en Katwijk ligt het plastic van de Lammermarkt
– Sleutelstad 13 mei 2020: Gemeente verzuimde onderhoudscontract gras Lammermarkt af te sluiten
– Trouw 31 januari 2020: Leidse matjes, bedoeld voor stevig gras, drijven weg als plastic soep
– Leidsch Dagblad 27 december 2020: “Leidse grachten vol met duizenden plastic grasnetjes van Lammerenmarkt
– Leidsch Dagblad 18 januari 2020: In Leiden wordt nergens meer ’gefundeerd gras’ gezaaid
– Sleutelstad: “Ruim 10.000 kunststof netjes in anderhalf uur
– Unity: “10.000 plastic netjes van Lammermarkt gehaald
– Omroep West: “Duizenden kunststof netjes geraapt in Leiden

illustration

Nieuws