Nieuws Nieuws

Ander Nieuws 26 april 2020

Ongewenste regenboog in de Rijn

We krijgen af en toe meldingen van collega's, vrienden en inwoners over plastic hotspots en andere vervuiling. Maar zaterdag 18 april ontvingen we wel een hele bijzondere melding: een olielek was gespot in de Nieuwe Rijn!

Nu richt de kanovloot zich voornamelijk op plastic vervuiling, maar als we ons kunnen inzetten voor een schonere gracht dan staan we paraat. Ook als het om olie gaat. Dus belden we de politie, sprongen we zelf in onze kano’s en peddelden we met een spoedvaart naar de plaats des onheils. Daar assisteerden we Handhaving bij het in kaart brengen hoe groot de olievlek was en het bleek om een flinke lekkage te gaan. Honderden meters gracht waren vervuild.

De Nieuwe Rijn tussen de Kraaierbrug en de Singelbrug vertoonde alle kleuren van de regenboog en er hing een penetrante stank van diesel. Een expert van Ecoloss ging de olie vervolgens te lijf met een bacteriële spray die de olie moest afbreken. Bij een inspectie 48 uur later bleek het water van de Nieuwe Rijn inderdaad weer het vertrouwde uiterlijk te hebben, zonder de lucht van diesel. Overigens is de bron van de lekkage niet gevonden. We hebben per kano alle aangemeerde boten langs het traject geïnspecteerd, zonder resultaat. Mogelijk was de vervuiling afkomstig van een passerend schip.

illustration

Nieuws