Logo De Grachtwacht
Doneer

Nieuws


Niet zo netjes

Duizenden plastic netjes verspreiden zich vanaf de Lammermarkt richting zee. Plastic Spotters roepen in het Leidsch Dagblad op tot vervanging van de grasmat met een plasticvrij alternatief.

In juni was er opnieuw aandacht voor de plastic netjes op de Lammermarkt in het Leidsch Dagblad. Door de aanhoudende droogte vergeeld de grasmat en verliest het dikke pakket plastic in de bodem samenhang. Gevolg: een paar duizend vierkante meter met ontelbare losliggende plastic wapeningsnetjes. En dat bovenop de duizenden netjes die al eerder waren losgekomen. Dat het om grote hoeveelheden gaat bleek eind december vorig jaar wel: 16 vrijwilligers verzamelden toen 20.000 netjes in 90 minuten.

Inmiddels is de grasmat dankzij de nodige regen weer groen, maar daarmee is het probleem allerminst opgelost. De aannemer die alles moet opruimen slaagt daar vooralsnog niet in en dat is ook wel te begrijpen, dit is dweilen met de kraan open. Wij blijven van mening dat saneren de enige oplossing is: plastic eruit en een natuurlijk alternatief erin. Dat zou dan totaal 250.000 euro gaan kosten, ofwel een half procent van de bouwkosten van de parkeergarage die onder de Lammermarkt ligt.

Elke kanosessie vinden we weer netjes, zelfs tot in Katwijk en richting Voorschoten. Foto: Hielco Kuipers

« Ouder Bericht Nieuwer Bericht »