Nieuws Nieuws

Ander Nieuws 10 december 2022

Operatie Afvaldump

Van chirurgische scharen en plasbuizen, tot apothekerflessen, röntgenvellen en uraniumglas. Geheel toevallig stuitte één van onze vrijwilligers op een 100-jaar oude dumpplek van ziekenhuis-afval, in het water van de Zijl.

Toevallige vondst
Op de plek waar hij wekelijks met zijn kano het water betreedt, ontdekte Edward dat heel de bodem was bezaaid met glas. De clean-up vrijwilligers gingen op onderzoek uit en haalden honderden kilo’s glas en ander afval naar boven. En dat terwijl de dumpplek zich bevindt aan een hondenstrandje, waar ook dagelijks watersporters het water betreden. Maar nog voor je knieën het water raken, loop je al door glasscherven, naalden en ander medisch afval. Ook kwik, stukken asbest en ampullen werden aangetroffen.


100 jaar oud
De bron verraadde zich snel, telkens weer vonden we stukken afval met daarop: ‘Academisch Ziekenhuis Leiden’, wat we nu kennen als LUMC. Uit verschillende dateerbare vondsten bleek dat het afval circa 100 jaar oud is. Zo zijn er bijvoorbeeld flesjes van het difterie-vaccin gevonden welke houdbaar zijn tot 1933. Enkele objecten, zoals luizenkammen, zijn gemaakt van eboniet, ook wel vulkaniet. Dit is een vroege plasticsoort. Pas na de tweede wereldoorlog werden plastics op grote schaal geproduceerd. Ziekenhuizen van nu kunnen niet meer zonder dat (wegwerp)plastic, en zijn één van de grootste verbruikers ervan. Eén operatie leidt nu soms wel tot 27 kilo aan afval.


Illegale dump
De Merenwijk is sinds de jaren ‘70 een woonwijk, maar vroeger ten tijde van de dump, was dit gebied polder en ver genoeg van de stad om stiekem je afval te dumpen. Vaker kwam het toenmalige AZL in het nieuws omtrent afvaldumpingen. In de jaren ‘70 en ‘80 schreven kranten over het verdwijnen van zo’n 11.000 vaten met besmet afval. Het was nooit aangekomen bij de vuilverbranding. Het bedrijf wat verantwoordelijk was voor de afvoer, transportbedrijf Kemp, zou het afval zoals injectienaalden en huidresten hebben ‘weggewerkt.’ Simon Kemp, werd in de media ook wel de ‘godfather van de millieumaffia’ genoemd, en kreeg destijds zelfs de titel: ‘de grootste schurk van Nederland.’ Eind jaren ‘80 werd in de Coupé polder in Alphen aan den Rijn 150.000 gedumpte vaten gevonden, o.a. met ziekenhuisafval uit Leiden.


Vervolg
Naar aanleiding van onze vondsten is gemeente Teylingen ingelicht. Er zijn hekken geplaatst en er is bodemonderzoek gedaan. Volgens hen ligt er alleen bouwpuin en niets dat gerelateerd is aan het ziekenhuis. Wij denken daar anders over.


Het verhaal van 'de afvaldump in 100 objecten is te zien op: degrachtwacht.nl/afvaldump


Met dank aan de vrijwilligers: Edward Marinus, Jaap Bierman, Pieter Lange, Maartje Alders, Max Willems, Thomas Ruytenberg, Jos van der Geest, Liselotte Rambonnet & Auke-Florian Hiemstra


Website design: Jaap Bierman
Fotografie: Auke-Florian Hiemstra
Poster design: Amber Meekel
Teksten: Liselotte Rambonnet, Jaap Bierman,
Maartje Alders & Auke-Florian Hiemstra

illustration

Nieuws