Nieuws Nieuws

Ander Nieuws 14 mei 2023

Eindelijk eigen ligplaats én nieuwe onderzoeksboot voor clean-up kanovloot!

De plasticspotter kanovloot heeft eindelijk haar eigen officiële ligplaats en deze is zondag 7 mei voor het eerst feestelijk in gebruik genomen! Met zes donkergroene clean-up kano’s en een onderzoeksbootje verzamelt de organisatie De Grachtwacht samen met vrijwilligers élke zondag afval uit de leidse gracht en doet onderzoek naar het afval.

Kano’s moesten verdwijnen

In de zomer van 2021 werden organisatoren Liselotte Rambonnet en Auke-Florian Hiemstra opgeschrikt door een telefoontje van de handhaving. Door een verandering in de regelgeving, moesten kano’s plots een ligplaatsvergunning hebben. “Binnen twee weken moeten ze uit de gracht zijn”, dat was de mededeling. Een tweet van de organisatoren over het optreden van de handhaving ging daarna viraal: meer dan 2 miljoen mensen lazen het bericht en binnen een uur hadden ze journalisten aan de lijn. Van kranten als de Telegraaf tot aan de talkshowtafel van Op1, het kano-conflict was het gesprek van de dag.

Motie aangenomen

Een motie van de Partij voor de Dieren, op 15 juli 2021, maakte dat de tijdelijke ligplaats gedoogd zou worden, terwijl er gezocht werd naar een definitieve oplossing. Met ruime meerderheid werd er voor de motie gestemd. Alleen de VVD was tegen. Totdat er een permanente oplossing was gevonden, mochten de kano’s blijven liggen. Ook het onderzoeksbootje, die eerst nog door de gemeente uit de gracht was getakeld, kreeg een tijdelijke plek voor de Lakenhal, met dank aan rederij Rembrandt.

Ligplaats naast de Marbrug

Eind 2022 werd het definitief, de kanovloot en het bootje kregen een ligplaats vlak naast de Marebrug en het brughuisje, het hoofdkwartier van De Grachtwacht. Omwonenden rondom de de oude en de nieuwe ligplaats werden per brief op de hoogte gesteld en uitgenodigd voor een open dag in het brugwachtershuisje. Sinds zondag 7 mei is de vloot nu officieel verhuisd en dit werd officieel gevierd, met een borrel op de boot van restaurant Holle Bolle Gijs, naast de nieuwe ligplaats.

Nieuw onderzoeksbootje
Niet alleen de kano’s zijn verhuisd naar de nieuwe ligplaats, ook een nieuwe onderzoeksbootje heeft zich zondag bij de vloot gevoegd. Toen bij werkzaamheden aan het eerdere bootje bleek dat deze niet goed meer op te knappen was, hielden de vrijwilligers hun ogen open voor een mogelijk vervanger. Al snel bleek een vriendelijk Leids echtpaar een oud aluminium bootje te willen schenken, eentje die zo’n 50 jaar oud is en nog heel lang mee kan! Deze opknapper is afgelopen maanden door ons team van clean-up vrijwilligers flink geschuurd en geverfd, en omgetoverd tot een prachtig onderzoeksschip. Door de kano’s met een bootje te begeleiden kan er per clean-up veel meer afval verzameld worden. Elke keer dat een kano vol is, kunnen de vuilniszakken overgeheveld worden op het bootje.

Financiering

De officiële ligplaats voor de kanovloot en het nieuwe onderzoekbootje zijn mooie stappen voor De Grachtwacht. Alleen zoekt de organisatie nog financiering om de wekelijkse clean-ups en het onderzoek naar plastic voort te zetten. Momenteel is het project geheel afhankelijk van donaties. Doneren kan via https://whydonate.com/en/fundraising/plasticvrije-grachten

illustration

Nieuws