Nieuws Nieuws

Ander Nieuws 3 november 2020

Documentaire Canalcups

Het Leidens Ontzet van 2020 ging helaas voor veel Leidenaren stilzwijgend voorbij door de coronapandemie die festiviteiten rond 3 oktober onmogelijk maakte. Om toch een gevoel van een Leidse bevrijding te hebben ging in oktober de documentaire Canalcups in première.

De stad Leiden werd tijdens de Tachtigjarige Oorlog bijna een jaar belegerd door de Spanjaarden, om op 3 oktober 1574 bevrijd te worden door de Geuzen. Met het Leidens Ontzet wordt die bevrijding op de Spanjaarden jaarlijks op 2 en 3 oktober gevierd. Bij de editie van 2019 is er voor het eerst gebruik gemaakt van herbruikbare statiegeldbekers op een stadsbreed niveau. Een overstap van plastic wegwerpbekers naar statiegeldbekers die al bijna twintig jaar door lokale politiek werd beloofd en door het verzet van de twee Leidse biologen het draagvlak kreeg voor een succesvolle invoering.

Canalcups is een film van Alexander Schippers over het verzet van Leiden tegen plastic wegwerpbekers. De biologen Auke-Florian Hiemstra en Liselotte Rambonnet visten duizenden wegwerpbekers uit de Leidse gracht na het Leidens Ontzet van 2018. Bekers die door de stroming binnen een dag de Noordzee hadden kunnen bereiken. De biologen fotografeerden duizend van de opgeviste bekers en plaatsten elke dag één op hun Instagram (@CanalCups) om draagvlak te creëren bij de gemeente Leiden en Leidenaren voor een overstap naar herbruikbare statiegeldbekers.

Over de maker

Alexander Schippers (33) is een fotojournalist en videomaker woonachtig in Leiden. Sinds zijn studie aan de School voor Journalistiek in Utrecht is hij bijna tien jaar aan het werk als freelance fotograaf, videojournalist en beeldredacteur bij verschillende media. Hij heeft onder andere gewerkt met NRC media, Nieuwe Revu en ANP. Canalcups is zijn eerste documentaire.
Bekijk zijn portfolio op alexanderschippers.nl

Première

Vrijdag 30 oktober ging de documentaire in première tijdens het Leiden International Film Festival. Na afloop interviewde Senna Matoug van De Collectie Alexander, Auke-Florian en Liselotte over de documentaire.

illustration

Nieuws