Logo De Grachtwacht
Doneer

Nieuws


Crowdfunding voor nieuwe kano's

Met de data die we samen verzamelen, krijgen we onder meer een goed beeld van waar plastic afval in de gracht terechtkomt. Maar we willen niet alleen toekijken hoe dit door het water vervoerd wordt, maar het ook graag verwijderen. Daarom kan je nu doneren voor een nieuwe kanovloot!

Hoewel de gemeente regelmatig afval uit het water vist met hun schepboot, is het moeilijk om alle hoekjes mee te pakken waardoor er vaak nog veel afval blijft drijven. Afval verzamelen vanuit kano's leent zich hier goed voor. Daarom is een paar jaar geleden het Taskforce Drijfvuilvissen in het leven geroepen. Via dit initiatief maken tientallen vrijwilligers de grachten schoon vanuit kano's. Na jaren van trouwe dienst zijn deze kano's aan vervanging toe en willen we de vloot graag vernieuwen en uitbreiden voor het project Plastic Spotter. Doneren voor de nieuwe kano's kan via www.steunleiden.nl.

Dataverzameling

Vanaf april zullen we weer met vrijwilligers gaan 'drijfvuilvissen'. Dit is een ideale manier om Leiden vanaf het water te ontdekken, bij te dragen aan een schonere stad én de wetenschap. Momenteel onderzoeken we namelijk de beste methode om data te verzamelen over het afval dat we uit de gracht verwijderen vanuit de kano's.

Tweedehands kano's

We proberen indien mogelijk tweedehands kano's te vinden. Mocht je een tip hebben, laat het ons weten via info@citscilab.nl. We zoeken kano's zoals de rode op onderstaande foto: ruim vloeroppervlak, vlakke bodem, kan tegen een stootje en het belangrijkste: héél stabiel.

Recyclen

Ook gaan we proberen de oude kano's te recyclen! Hiervoor zoeken we contact met makerspaces en plastic recycle werkplaatsen. Heb je hiervoor een goede tip, dan horen we dat natuurlijk ook graag.


« Ouder Bericht Nieuwer Bericht »