Expo Expo

Canal Cups

Duizenden plastic wegwerpbekers werden uit de grachten gevist na het Leids Ontzet 2018. De laatste 1000 werden gevonden op slechts 800 meter gracht. Stuk voor stuk zijn deze gefotografeerd. Totdat de gemeente Leiden volledig overstapte op herbruikbare statiegeldbekers, plaatsten twee jonge biologen elke dag een grachtenbeker op de @CanalCups Instagram. Zo vroegen ze aandacht voor dit probleem én spraken ze de betrokken partijen aan om een eind te maken aan deze stroom plastic naar zee.

Van 29 december 2018 t/m 10 februari 2019 was er een expo in galerie Old School in Leiden. Deze stond volledig in het teken van ‘oud en nieuw.’ Van wegwerp naar statiegeldbekers! Bezoekers ontmoetten de 1000 Leidse grachtenbekers, ontdekten de gevaren van plastic op het milieu, dronken uit een ecobeker en kwamen zelf in actie! Ook gingen ze hier in gesprek met gemeenteraadsleden en studenten om ecobekers op de agenda te zetten.

En met succes!
Afgelopen 3 oktober gebruikte Leiden ecoglazen bij het Leidens Ontzet en bespaarde zo een half miljoen plastic wegwerpbekers. Als het in Leiden kan, kan het overal! Welke stad volgt?

Canalcups expo2

Raam-exposities

Kijk eens door de ramen van ons brugwachtershuisje en leer alles over het plastic in de grachten en onze bijzondere stadsnatuur. Van opgezette dieren en beesten op sterk water; tot de beste en vreemdste zwerfvuil vondsten verzameld tijdens de Plastic Spotter clean-ups. Het hele jaar door worden collectiestukken tentoongesteld in verschillende 'raam-exposities.' Je bezoekt ze gratis, vanaf buiten, 24 uur per dag, 7 dagen per week. Toegang is gratis, maar doneren mag altijd.
Operatie afvaldump
Van chirurgische scharen en plasbuizen, tot apothekerflessen, röntgenvellen en uraniumglas. Geheel toevallig stuitte vrijwilliger Edward op een 100-jaar oude dumpplek van ziekenhuis-afval, in het water van de Zijl. Het verhaal van 'de afvaldump in 100 objecten is te zien op: degrachtwacht.nl/afvaldump