Logo De Grachtwacht
Doneer water 20,7°C

Brugwachters

Liselotte

Liselotte Rambonnet

Oprichter // Coördinator

Als kind bevrijdde Liselotte (1991) al verstrikte krabben en streed ze bij de Vogelwacht voor het behoud van belangrijke natuurgebieden. Nu promoveert ze als bioloog bij de Universiteit Leiden en onderzoekt hoe we dankzij vrijwilligers meer leren over de impact van mensen op dieren: burgerwetenschappen. Ze specialiseert zich hiervoor in het geweldige werk dat de dierenambulances en wildopvangcentra doen. Met veel passie vertelt ze hierover in de (inter)nationale media en geeft lezingen en gastlessen. Ook prepareert ze wekelijks dieren in de zaal LiveScience van Naturalis.

www.liselotterambonnet.nl

Auke-Florian

Auke-Florian Hiemstra

Oprichter // Coördinator

Bioloog Auke-Florian (1992) doet onderzoek naar vogelnesten, en promoveert bij Naturalis op het gebruik artificieel nestmateriaal. Zo ontdekte hij zelfs vogelnesten gemaakt van anti-vogel pinnen! Het nieuws ging de wereld over en The New York Times wijdde er zelfs een volledige pagina aan. Verder schreef hij een kinderboek over stadsnatuur, trekt het land door met theatercolleges, en schuift regelmatig bij een talkshow aan. Ook is hij actief als fotograaf - zijn foto’s stonden in The Guardian, National Geographic en Washington Post.

www.aukeflorian.nl

Meer dan 500 vrijwilligers en lokale helden

De Grachtwacht bestaat dankzij meer dan 500 vrijwilligers en vele lokale helden! Wekelijks verzamelen en onderzoeken ze vuil uit de Leidse grachten. Vrijwilligers Jaap, Pieter, Thalassa, Jos, Edward, Jean-Jacques, Thomas en Maartje zijn er bijna elke week bij en sommigen varen in de zomer elke dag! Niet alleen verzamelen en analyseren de vrijwilligers de vondsten, ook helpen ze met de organisatie en schrijven mee aan de wetenschappelijke publicaties. Helden zijn het!

Verstrikkingen en vishaken

Dankzij de vrijwilligers die meevaren tijdens de clean-ups groeit onze collectie wekelijks met belangrijke zwerfvuil- en natuurvondsten. Deze vondsten zijn de basis voor ons onderzoek en de exposities die we organiseren. Daarnaast ontvangen we verschillende bijzondere vondsten van stadsecologen uit het hele land. Zo vond ecoloog Peter van Poelgeest een gans die overleed door visdraad om zijn poten. Maar ook dankzij dierenambulances en dierenopvangcentra zoals Dierenambulance & Vogelasiel Regio Leiden ontvangen we objecten zoals vishaken en visnetten waarin vogels verstrikt raken. De dieren krijgen een waardig tweede leven dankzij het prepareren van Paul Feil en Judith Mellenberg, De Opzetterij.

Onderzoek

Voor het onderzoek werken we samen met onderzoeker Tim van Emmerik van de Wageningen Universiteit. Jordy van der Beek is onze chef DNA en helpt ons met baanbrekend genetisch onderzoek. Voor radiologische imaging werken we met Thomas Ruytenberg die als geen ander röntgenfoto's maakt. Door crowdfunding via LUF Leiden hebben we onze clean-up kano's kunnen aankopen en ons onderzoeksbootje hebben we geschonken gekregen, evenals de elektrische motor. De prachtige ligplaats voor ons onderzoeksschip is gerealiseerd dankzij Rederij Rembrandt. Voor onderzoek naar terrasafval en de introductie van plasticvrije terrassen in Leiden werken we samen met We are Nature.

Foto vrijwilligers cleanup
Met een paar van onze vele geweldige vrijwilligers, na een cleanup.

Het brugwachtershuisje op de Marebrug

Het brughuisje op de Marebrug is in de zomer van 2020 opgeknapt dankzij de gemeente Leiden, die o.a. het beton- en tegelwerk herstelde. Meubelmaker en vormgever Roos-Marijn Kinkel maakte vervolgens prachtige vensterbanken, vitrines, boekenkasten en lichtbakken van alleen maar hergebruikte materialen. De bureaus zijn gemaakt van een tafelblad dat we uit de gracht visten. Dankzij ICT-topper Jaap Bierman zijn we voorzien van supersnel internet. Lichtkunstenaar Mark Flipse tovert alles wat je hem geeft om tot een lamp en dat komt ons goed uit, want we vinden de gekste objecten. Hij transformeerde een waterkoker uit de gracht tot een lamp en maakt prachtige hanglampen van de stootkussens voor boten die in de gracht ronddrijven. De op de natuur geïnspireerde kunst van Robbert van Strien is ook in het brughuis te bewonderen. Onze collectiekast is geklust door Daniël Siepman van hergebruikt hout en hij herstelde ook de authentieke waterpomp. Ook maakte hij drijvende nestplateaus van flesjes die verzameld zijn tijdens de clean-ups. Eén van de plateaus kan je bewonderen naast het brughuisje. De planten die staan te pronken in het brughuisje zijn geadopteerd van het Plantenasiel Leiden.

Foto Roos-Marijn
Roos-Marijn Kinkel tijdens het maken van de raamvitrines

Vormgeving

Voor onze persfoto's werken we samen met Zilveren Camera-winnaar en fotograaf Alexander Schippers. De tekeningen op deze website zijn gemaakt door onze huis-illustrator Anna van Duijn. Grafisch vormgever Amber Meekel ontwerpt als geen ander en maakt onze mooie posters. Vormgever Roos-Marijn Kinkel ontwikkelde een uniek lettertype, gebaseerd op de letters van het brugwachtershuisje. Tom van der Heiden maakt geweldige animaties. Aneta Margraf-Duc maakte ons prachtige logo en ontwierp de lay-out van onze website. Jaap Bierman bouwde de website.

Nog vele anderen

Zoals je wel merkt, zijn we nergens zonder al deze geweldige vrijwilligers en creatieve helden. En dan hebben we nog niet eens iedereen genoemd. We zijn al deze bijzondere mensen ontzettend dankbaar. Daarnaast zijn we al onze donateurs en financiële partners heel dankbaar waaronder gemeente Leiden, Universiteit Leiden, Citizen Science Lab, Druckerfonds, WOZfonds en Stichting Duurzame Horeca. In het bijzonder bedanken we Wouter Wuite en Piet van Vegten van gemeente Leiden.

Stichting

Robbert van Strien

Bestuurslid // Secretaris

Robbert (1986) is ambachtelijk ontwerper. Hij studeerde Design Cultures aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en in veel van zijn ontwerpen schemert zijn interesse voor natuur door. Van bronzen naaktslakken en porseleinen vlinderpoppen, tot schoteltjes in de vorm van krabbenschilden. Ook geef hij cursussen ‘Maakplezier’, en doceert hij kunst aan middelbare scholieren!

www.robbertvanstrien.com

Mark Flipse

Bestuurslid // Penningmeester

Mark (1973) werkt als lichtkunstenaar. Hij studeerde design aan de KABK in Den Haag en richt zich nu op WASTE lamps, want in zijn werk staat hergebruik van afgedankte materialen centraal. Zijn atelier aan de Haagweg 4 te Leiden staat vol met unieke ge-üpcyclede lampen. Ook afval uit de gracht vormt een bron aan inspiratie! Met zijn serie ‘Uit de gracht’ maakt hij afgedankte stootkussens tot unieke designlampen!

www.markflipse.com

Julie de Graaf

Bestuurslid // Voorzitter

Julie (1986) is auteur en maakt geweldige teksten. Hoewel ze internationaal publiekrecht studeerde en dus eigenlijk een jurist is, schrijft ze tegenwoordig kinderboeken! Ze debuteerde met ‘Het Geweldige Grote Mensenboek’ (Lannoo, 2023). Tussen het schrijven door wandelt ze regelmatig een stukje door de buurt met haar trouwe afvalgrijper.

www.juliedegraaf.nl